Dziś pokażę Ci miód w nieco innych niż zazwyczaj zastosowaniach. Niektóre z nich mogą wydać Ci się zaskakujące, inne oczywiste, ale czy kojarzyłeś je z prozdrowotnymi właściwościami miodu?
Zaczynamy!
1) Miód jako naturalny konserwant
Egipcjanie stosowali miód do balsamowania ze względu na właściwości konserwacyjne
W Transplantologii miód jest stosowany do konserwacji kości przeznaczonych do wszczepienia zwierzętom.
W Okulistyce transplanty oczu przechowuje się w stężonym roztworze miodu nawet przez 6 miesięcy. To właśnie miód gwarantuje, że nawet po tak długim czasie nie występują zmiany struktury komórek oka. Obserwacja ta daje możliwość wykorzystania miodu również w innych obszarach medycznych.
2) Miód na rany i oparzenia
Przez wzgląd na zdolność wchłaniania wody, miód uniemożliwia rozwój bakteriom. Ta właśnie cecha odpowiada też za długi okres przydatności miodu do spożycia. Oznacza również, że jeśli nie domkniesz słoika szczelnie pokrywką, miód naciągnie wody z powietrza i wówczas może dojść do fermentacji. Zawsze szczelnie zamykaj słoik!
Bakteriobójcze właściwości czynią go idealnym do odkażania ran, dlatego warto stosować miód na rany i oparzenia.
Okłady z miodu na rany
W 1970r brytyjski chirurg testował okłady z miodu na otwarte rany u kobiet po usunięciu macicy. Stwierdził następnie, że okłady te znacznie przyśpieszały gojenie, a rany rzadziej ulegały zakażeniu niż w konwencjonalnej metodzie z udziałem antybiotyków.
Dla potwierdzenia spostrzeżeń poddał w laboratorium działaniu miodu szereg drobnoustrojów chorobotwórczych z grup zakaźnych - MIÓD ZABIŁ JE WSZYSTKIE!
Miód na ropiejące rany
Podobne wyniki uzyskuje się stosując miód na ropiejące rany. Miód powoduje szybkie oczyszczanie się ran z ropnej wydzieliny. Umożliwia też dostęp mikrofagów do chorych miejsc, co bezpośrednio niszczy drobnoustroje chorobotwórcze, szczególnie gronkowce i paciorkowce
Miód na oparzenia
Miód hamuje powstawanie pęcherzy i blizn pooparzeniowych, dlatego jest skuteczny na oparzenia. Najsilniejsze właściwości bakteriobójcze przypisuje się miodom gryczanym i manuka, jednak badania nad rakotwórczą bakterią Helicobacter pylori wykazały, że stosując inne gatunki miodów uzyskuje się takie same właściwości w leczeniu jeśli zwiększy się nieznacznie dawkę miodu. (więcej w artykule: Propolis i miód jako skuteczny lek na Helicobacter Pylori)
3) Przeciwdziała próchnicy zębów
W przeciwieństwie do innych słodkich łakoci, miód nie tylko nie powoduje próchnicy zębów, ale jej przeciwdziała. Odpowiedzialne za niszczenie płytek szkliwa paciorkowce próchnicze (Steptococcus Mutant) są niszczone przez obecny w miodzie nadtlenek wodoru.
4) Miód na depresję
Szacuje się, że w Polsce na depresję cierpi aż 766 tyś osób, a w skali światowej liczba ta sięga 350 milionów. Dlaczego to takie istotne? Badania wykazują, że depresja skraca życie o ok 15 lat!
Miód okazuje się być skutecznym antydepresantem (szczególnie połączony z kardamonem). Jego składniki poprawiają też pamięć i zdolności poznawcze. Te same składniki pomagają w walce ze stresem. Dzieje się tak dzięki wykazanemu w badaniach ochronnemu działaniu miodu na komórki nerwowe oraz dzięki wyrzutowi endorfin podczas jedzenia i po zjedzeniu miodu, co przeciwdziała depresji.
Miód zwiększa też ilość serotoniny w mózgu, przez co działa uspokajająco i odprężająco ułatwiając tym sposobem zasypianie.
5) Miód jako kosmetyk
Miód wspaniale działa na skórę. Szybko przenikając do głębokich warstw skóry, zaopatruje tkanki w glukozę, oraz inne substancje energetyczne.
Zmniejsza zaczerwienienia oraz stany zapalne skóry, a zawarte w nim enzymy skutecznie oczyszczają skórę i złuszczają martwy naskórek.
Miód zapobiega powstawaniu zmarszczek i rozjaśnia skórę, co czyni go idealnym do maseczek na skórę i włosy. Wystarczy wymieszać miód (najlepiej rzepakowy) z mieloną kawą by powstał doskonały i naturalny peeling do twarzy. Wypróbuj koniecznie, by przekonać się jak odżywiona i gładka może być Twoja skóra.
Siła z jaką miód działa na nasz organizm jest niesamowita. Zarówno na żywy organizm, jak też na jego tkanki "oderwane od całości". Miód potrafi zachować transplanty w dobrym stanie by były wykorzystane u biorców. Ciśnie mi się na myśl tylko jeden wniosek: z całym organizmem poradziłby sobie jeszcze lepiej!
Daj sobie szansę! Jedz przy najmniej jedną łyżkę miodu dziennie. Pierwszą łyżkę zjedz już teraz!
Jeśli w Twojej kuchni brakuje miodu, koniecznie wejdź na stronę pachniczowka.pl/właściwości-lecznicze-miodu i znajdź miód na swoje dolegliwości. Pamiętaj, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Truteń wie, co mówi :)
Życzę Ci słodkiego dnia!
Adrian - truteń naczelny Pachniczówki