Choroby spowodowane złą dietą 0
Choroby spowodowane złą dietą

Cukrzyca, nowotwór, zawał serca, to nie są choroby dziedziczne. Dzieci nie rodzą się z tymi chorobami. Dziedziczymy jedynie tryb życia i diety dlatego bardzo prawdopodobne jest, że będziemy chorować na te same choroby co nasi rodzice i dziadkowie. Na wiele chorób większy wpływ od dziedziczenia ich ma tryb życia, środowisko i odżywianie.

 

Choroby spowodowane złą dietą muszą być leczone u podstaw!

 

Cukrzyca - jakie są powody?

Specjaliści obwiniają za cukrzycę głównie brak ruchu i słodycze. Stosunek węglowodanów (cukrów) do cukrzycy jest zupełnie odwrotny. Cukrzyca to nie nadmiar lub niedobór cukru, ale wariacje w ilościach insuliny i glukozy w organiźmie. Wszyscy myślą że cukrzyca spowodowana jest dużą ilością zjadanego cukru. Okazuje się że im więcej węglowodanów ludzie jedli regularnie, tym rzadziej chorowali na cukrzycę. 

Powodem tzw. cukrzycy nie jest dieta bogata w węglowodany, ale dieta która otłuszcza krew - typowa dieta oparta na mięsie, a zwłaszcza mięsie przetworzonym. Naukowcy z Harvardu twierdzą że jedna porcja przetworzonego mięsa dziennie zwiększa o połowę ryzyko zachorowania na cukrzycę. Więcej o substancjach słodzących w artykule "Lubisz chemię?"

 

Otyłość - skąd się bierze?

Zbyt duża ilość tłuszczu w komórkach mięśniowych nie przepuszcza koniecznego, potrzebnego cukru. Naturalny cukier z pożywienia nie jest w stanie dostać się do właściwych komórek i zatrzymuje się we krwi.

Same węglowodany nie powodują nadwagi i otyłości. Organizm nie zamienia węglowodanów w tłuszcz, lecz spala je lub zbiera, kumuluje. No, chyba że drastycznie przesadzasz z kaloriami, naprawdę drastycznie. Ciastko kusi słodkim smakiem ale zawiera również mnóstwo masła lub innych tłuszczów.

 

Nowotwór

Białko odzwierzęce odgrywa ogromną rolę w chorobach nowotworowych. Paczkowany biały drób jest ogromnym źródłem sodu. Mimo że ma wstrzykniętą słoną wodę można mu przykleić naklejkę „naturalny”. Badania potwierdzają, że w globalnych restauracjach typu fast food mięso ma substancje rakotwórcze, czyli sprzyjające rozwojom nowotworów. Jeżeli z kilograma mięsa robi się dwa kilogramy, to co w tym się kryje? (więcej opiszemy w kolejnym artykule)

Dr Kim Williams, prezes amerykańskiego kolegium kardiologicznego twierdzi, że choroby serca i cukrzyca mają silny związek ze spożywaniem produktów odzwierzęcych. Co ciekawe uważa również, że ryby chłoną rtęć i inne zanieczyszczenia, przez co wcale nie są tak zdrowe jak to powszechnie uważamy. W dodatku ryby hodowlane, żyjąc w dużym zagęszczeniu, łapią bakterie, chorują, więc karmione są antybiotykami, lekami antygrzybicznymi, co też zmniejsza ich atrakcyjność zdrowotną.

 

Białko krowiego mleka jest silnym alergenem

Mleko nie jest konieczne w diecie. Nie ma na świecie dorosłego człowieka który musi koniecznie jeść mleko od krowy, owcy, kozy albo żyrafy. Mleko krowie zawiera ok. dziesięciokrotnie więcej kazeiny niż mleko ludzkie. Białko krowiego mleka jest silnym alergenem.

Mleko zwierzęce jest napojem hormonalnym, bogatym w hormony płciowe oraz sterydowym, bogatym w estrogen i progesteron. Mleko służy każdemu ssakowi do karmienia swoich dzieci. Nie istnieje w naturze mleko bez hormonów. Wiele ludzi na świecie nie toleruje laktozy i jest to normalne. Nabiał często powoduje egzemy, trądzik, zaparcia, refluks, niedobory żelaza, anemię.

 

Mleko nie wzmacnia kości

Bo niby dlaczego? Bo zawiera dużo wapnia? To mit wykorzystany do kampanii reklamowej. Mieszkańcy krajów, w których spożycie mleka jest wysokie, mają więcej przypadków osteoporozy, co może mieć ze sobą związek. Jeśli zależy Ci na mineralizacji kości, poczytaj o witaminach grupy K. Żaden dorosły ssak nie potrzebuje mleka, a dorosłym ludziom, zdaniem wielu specjalistów, jest nawet odradzane.

 

Tylko do 10% nowotworów ma związek z genami

Białko zwierzęce temu sprzyja. Produkty mleczne sprzyjają nowotworom związanym z np. piersiami, jajnikami, prostatą. W Journal of the National Cancer Institute (JNCI) opisano badania, w których wykazano, że kobiety z rakiem piersi spożywające mleko mają o 49% większe ryzyko śmierci z tego powodu.

 

Profilaktyka!

Szukamy leku na nowotwór, ale warto zadbać, by nas to nie dotyczyło. Jedna komórka rakowa nikogo nie zabije. Ale sprzyjanie namnażaniu się komórek rakowych - tak. Przewlekłe zapalenie, czegokolwiek, bardzo często prowadzi do nowotworu. Guz jest już objawem, nie przyczyną i nawet gdy wytniecie guza, to rak rozwinie się w innym miejscu. 

Proces chorobowy trwa cały czas. Natomiast to, czy zwalczasz objaw, czy zaczniesz wreszcie szanować swoje zdrowie i zapobiegać kolejnym objawom zależy tylko od Ciebie.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl