Cynamon rewelacyjnie pasuje do pikantnego i do słodkiego, m.in. miodu. Kojarzy się z zimą i okresem świątecznym, gorącą herbatą i kawą, ciastkami, szarlotką, piernikami. Ma słodki smak i korzenny zapach oraz wiele cennych właściwości leczniczych.
Z czym jeszcze kojarzycie cynamon?
Cynamon - wartości odżywcze
Cynamon, a dokładnie kora cynamonowca, to cudowna przyprawa, bogactwo witamin dla zdrowia i urody:
witamina C – wzmacnia ogólną odporność organizmu,
witamina A – poprawia wzrok i również wzmacnia odporność,
witamina E – przeciwdziała zakrzepom, chroni czerwone krwinki,
witamina K – zapobiega krwotokom wewnętrznym,
tiamina – wspomaga pracę serca i układu krwionośnego,
ryboflawina – pomaga w przemianie materii.
oraz mikroelementów, m.in. wapń, żelazo, magnez, potas, cynk.
Właściwości zdrowotne cynamonu:
Wspomaga pracę przewodu pokarmowego
Niweluje dolegliwości żołądka i pomaga przy zatruciach pokarmowych, biegunkach, wzdęciach. Łagodzi nadkwasowość przełyku.
Odchudza
Rozgrzewa, pobudza krążenie, co sprzyja przemianie materii, a to z kolei sprzyja procesom odchudzania. Obniża poziom cholesterolu, działa przeciwzapalnie.
Zwalcza przeziębienia
Nie tylko rozgrzewa, ale ma również działania antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. W połączeniu z miodem jest idealnym środkiem do walki z przeziębieniem, stąd pomysł na Cynamon w miodzie.
Zapobiega nowotrorom
Zawiera przeciwutleniacze (antyoksydanty), które hamują reakcję utleniania. Chronią przed rozwojem nowotworów i neutralizują powstawanie wolnych rodników uszkadzających nasz materiał genetyczny. Coraz więcej publikacji naukowych dowodzi, że dieta, sposób odżywiania i codzienny tryb życia mają znacznie większy wpływ na śmiertelność z powodu nowotworów niż sama genetyka.
Odżywia skórę i włosy
Jest składnikiem kremów kosmetycznych, m.in. antycellulitowych i zwalczających pryszcze. Opóźnia procesy starzenia się skóry. Dobrze wpływa na włosy.
Odkryto kolejne wyjątkowe działania cynamonu: rozkurczowe i przeciwzapalne. Zmniejsza bóle miesiączkowe, a jako składnik maści stosowany jest w leczeniu bólów reumatycznych. Oczywiście nie myślmy, że doraźnie łyżeczka cynamonu zadziała jak magiczna tabletka przeciwbólowa. Do efektów naturalnej medycyny potrzeba czasu i systematyczności.
Cynamon a cukrzyca
Pisząc prostym językiem: coraz więcej badań wykazuje, że cynamon poprawia wrażliwość komórek na insulinę, dzięki czemu pomaga obniżać poziom cukru, więc mogą po niego sięgać diabetycy. Na pytania diabetyków odnośnie miodu odpowiedzieliśmy w zakładce Pytania od Czytelników
Czy cynamon jest szkodliwy?
Jeśli cynamon jest szkodliwy, to dlaczego używamy go w naszych domowych kuchniach?
Specjaliści z dziedzin żywienia odradzają cynamon osobom ze skłonnościami do krwotoków wewnętrznych oraz kobietom w ciąży, ze względu na zwiększone ryzyko poronienia.
Na cynamon muszą uważać osoby z wrzodami żołądka lub dwunastnicy. Każda ostra przyprawa, np. czosnek, imbir, chili, cebula, spożywana w dużych ilościach może prowadzić do podrażnień przewodu pokarmowego i spowodować np. chorobę wrzodową. Każda przyprawa o właściwościach rozgrzewających, stosowana w zbyt dużych ilościach, może takie podrażnienia nasilić.
Cynamon roztarty na skórze powoduje zarumienienie. To normalny objaw rozgrzania skóry. Nadmierna ilość cynamonu może powodować podrażnienia i długotrwałe zaczerwienienia.
Wiele produktów może zaszkodzić, jeśli spożywamy je w nadmiernych ilościach. Cynamon stosujemy jako przyprawę. Szczypta cynamonu w napojach, ciastach, lub innych potrawach nie jest dla nas niebezpieczna.
Tylko natura
Już dzisiaj wprowadź do swojej diety naturalne produkty miodowe. Jeśli masz pytania, wątpliwości, zapraszamy do zakładki Pytania od Czytelników lub bezpośredniego kontaktu z nami. Z przyjemnością odpowiemy :)