Dieta jako lekarstwo 0
Dieta jako lekarstwo

„Ten kto bierze lek, a zaniedbuje dietę marnuje czas swojego lekarza” [autor nieznany]

To co dostaniemy w aptece wyleczy pojedynczy objaw. Zwróć uwagę że lekarz pierwszego kontaktu bardzo często kieruje nas do lekarza specjalisty, który np. lecząc siatkówkę oka, specjalizuje się w wąskiej dziedzinie, specjalizacji. Nie obchodzi go jak podziała to na ogół naszego organizmu i naszą psychikę – z innymi dolegliwościami idziemy do innego specjalisty. Jego celem jest jeden konkretny objaw. Dlatego ważne jest podejście holistyczne.

Jak dieta wpływa na zdrowie?

Specjaliści żywienia twierdzą, że jeśli odstawimy żywność przetworzoną i rafinowaną, a zaczniemy spożywać produkty naturalne, będziemy w stanie wyleczyć lub zahamować rozwój chorób przewlekłych. Powinniśmy żywić się nieprzetworzonym pokarmem pochodzenia roślinnego.
Polecam artykuł „Choroby spowodowane złą dietą”. Coraz więcej lekarzy, jak np. Dr. Matthew Lederman, wykorzystuje w swoim leczeniu dietę opartą na nieprzetworzonych pokarmach roślinnych. Leczą jedzeniem. Tworzą diety, dzięki którym pacjenci uzyskują zaskakująco korzystne wyniki w profilaktyce i leczeniu swoich chorób. Można by powiedzieć: ratują swoje życie.

Od 30 lat dr Ewa Dąbrowska leczy swoich pacjentów dietą. Pomaga zmienić ich nawyki żywieniowe, które doprowadziły do niepożądanych stanów organizmu. Według dr Dąbrowskiej najcenniejsze są warzywa i owoce w postaci surowej, gdyż posiadają aktywne enzymy i biokatalizatory, a wśród nich tysiące antyoksydantów. Warzywa i owoce zaleca jeść głównie na surowo, w postaci surówek, koktajli oraz zup warzywnych przyprawianych ziołami, warzyw duszonych i pieczonych. W swoich dietach eliminacyjnych wyklucza np. sól i ogórki kiszone u chorych z nadciśnieniem, niektóre warzywa i owoce gotowane (marchew, dynia, burak) u chorych na cukrzycę i otyłość. Eliminuje również indywidualne nietolerancje pokarmowe. Jak chyba każdy specjalista w dziedzinach zdrowia i profilaktyki, zaleca aktywność ruchową, aby skuteczniej redukować masę ciała i poziom cholesterolu oraz wyeliminować jeszcze więcej toksyn z organizmu.
Wiele ośrodków w Polsce, prowadząc turnusy z kuracją oczyszczającą, stosuje dietę dr Ewy Dąbrowskiej. Jednym z takich miejsc jest ośrodek Active Revital zlokalizowany w malowniczej miejscowości Węgrów na pograniczu Mazowsza i Podlasia, godzinę drogi od Warszawy. Kuracjusze przebywają pod opieką lekarza i wykwalifikowanej pielęgniarki. Mają przygotowane diety na bazie warzyw i niskocukrowych owoców oraz innych naturalnych produktów. W programie zawarte są aktywne treningi pod okiem trenerów, spotkania z dietetykiem, fizjoterapeutą oraz wykłady na temat zdrowego stylu życia. Pachniczówka prowadzi dla kuracjuszy wykłady o apiterapii, czyli o stosowaniu produktów pszczelich, m.in. miód miód, propolis, pyłek kwiatowy, jako produktów leczniczych i terapeutycznych. Praktyki te stosowane były już w starożytności i aktualne są po dziś dzień.

 

„Lekarze przyszłości nie będą leczyć nas przy pomocy leków, będą raczej zapobiegać chorobom przy użyciu odpowiedniej diety” Thomas Edison

 

Co nieprawidłowego jest w naszych dietach?

Przez ostatnie stulecie szacunkowo spożycie mięsa wzrosło dwukrotnie, nabiału również dwukrotnie, a cukrów i słodzików trzykrotnie. Modne stały się gotowe dania i żywność wysoko przetworzona o długim terminie przydatności, które miały ułatwić nam życie. Jeżeli z kilograma mięsa robi się dwa kilogramy, to co w tym się kryje? Mięso pędzone na sterydach i antybiotykach, karmione paszą z kukurydzy i soi modyfikowanych genetycznie.

W Ameryce w 1973 roku kongres USA uchwalił nową ustawę dotyczącą dotacji, między innymi na znaczne zwiększenie produkcji kukurydzy. Teraz produktem ubocznym tych nadwyżek jest syrop glukozowo-fruktozowy, czyli słodzik powstały w procesach chemicznych, dodawany do żywności, napojów gazowanych a nawet parówek. Jest bardzo tanim zamiennikiem cukru, bardzo tanią substancją słodzącą, co pozwala sprzedawać produkty w niskich, konkurencyjnych cenach. Przez to produkty zawierają znacznie więcej kalorii niż rośliny z których zostały przygotowane.

Masowe używanie polepszaczy sprawiło, że przetworzona żywność jest znacznie bardziej kaloryczna, a spożywanie produktów o nienaturalnie wysokiej kaloryczności jest główną przyczyną epidemii otyłości w Ameryce. Dziś sztucznie zwiększa się kaloryczność produktów do poziomów nieporównywalnie wyższych od tych występujących w naturze i niestety taka żywność trafia również do Polski. W naszej dietach brakuje błonnika, wody i naturalnych węglowodanów, za to mamy skoncentrowany cukier i tłuszcz, z dodatkiem soli.

Spożywamy za dużo „pustych” kalorii, „złych” kalorii, a za mało wartości odżywczych, naturalnych produktów zgodnych z naszym systemem biologicznym. Osoby mniej zamożne często wybierają niezdrową dietę korzystając z produktów najtańszych, przygotowanych z najtańszych zamienników. Niestety. Poniższy cytat wciąż wypełnia moje myśli i sprawia, że żywność w sklepach wybieram z ogromną rozwagą, dlatego kieruję go również do was, drodzy czytelnicy:

 

„Niech pożywienie będzie lekarstwem” [Hipokrates]

Dołącz do grona Miodożerców!

Uzyskasz dostęp do limitowanej oferty PREMIUM i jeszcze więcej cenych informacji.

Wejdź na pachniczowka.pl/PREMIUM

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl