Imbir - zioła i przyprawy w walce z wirusami 0
Imbir - zioła i przyprawy w walce z wirusami

Imbir jest bez wątpienia jednym z najskuteczniejszych naturalnych środków przeciwbólowych, przeciwzapalnych, przeciwwirusowych. Stosowany był już w starożytności. W kulturach wschodnich uważany jest za „gorący” afrodyzjak. Rozgrzewa, pobudza, odtruwa organizm, neutralizuje toksyny, niszczy wirusy i grzyby. W naszych domach używamy najczęściej jako dodatek do herbat razem z miodem, stąd tak popularny jest nasz Imbir w miodzie.

 

Jak działa imbir?

Kłącze imbiru zawiera węglowodany, białko, błonnik oraz olejki eteryczne, dzięki temu:

Odkaża – jest przydatny przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Działa odkażająco m.in. w jamie ustnej, przez co odświeża oddech. Warto płukać gardło szklanką naparu z imbiru.

Rozgrzewa - imbir jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Zwalcza przeziębienia i infekcje wirusowe, rozgrzewa, pobudza krążenie. Wiele maści i plastrów rozgrzewających zawiera w swoim składzie imbir.

Wspomaga trawienie - Łagodzi mdłości, przeciwdziała wymiotom. Świetny na wzdęcia, zaparcia i inne infekcje jelitowe. Jest składnikiem leków przeciw chorobom lokomocyjnym.

Przeciwbólowy, rozluźniający - korzeń imbiru zawiera skoncentrowane olejki eteryczne. Łagodzi nawet bóle menstruacyjne i migrenowe. Olejek imbirowy używany podczas masażu działa przeciwzapalnie na mięśnie i stawy, odświeża skórę, ujędrnia, poprawia elastyczność i kolor.

Przeciwko nowotrowom – W badaniach prowadzonych w Uniwersytecie Stanu Michigan przez lekarz  J. Rebecca Liu udowodniono, że imbir niszczy komórki raka jajnika. Prawdopodobnie jest to skutek łagodzenia imbirem stanów zapalnych, a dzięki temu niszczenia komórek rakowych już we wczesnym stadium. Mało tego, imbir nie wywoływał żadnych znanych skutków ubocznych.
(więcej: http://laboratoria.net/pl/aktualnosci/Imbir%20niszczy%20kom%C3%B3rki%20raka%20jajnika;4304.html)

 

Kiedy nie można spożywać imbiru?

Imbiru, jak każdej ostrej przyprawy, powinny unikać osoby z przewlekłą chorobą układu pokarmowego, np. refluksy żołądka, wrzody żołądka lub dwunastnicy. Poza tym nie są znane skutki uboczne spożywania naturalnego imbiru.

 

Jak wykorzystać imbir?

Przepis na oliwę imbirową – naturalny syrop imbirowy

Imbir nieobrany, umyty, starty na grubych oczkach ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 60-70 st. C. na dwie godziny. Ostudź, przefiltruj (np. przez gazę), dobrze wyciśnij. W chłodnym i suchym miejscu może leżeć kilka miesięcy.

Imbir w postaci oliwki imbirowej możesz użyć jako:
imbirowy olejek do kąpieli lub do masażu,
maść rozgrzewającą w miejscach bólu
maść do pobudzenia krążenia wcierając w okolicach serca
dodatek do kosmetyków do pielęgnacji skóry i włosów

 

Herbata zimowa z imbirem:

Czarna herbata
łyżeczka imbiru w miodzie lub 4-5 plastrów imbiru
łyżeczka kardamonu w miodzie lub 3-4 strączki kardamonu,
łyżeczka cynamonu miodzie lub szczypta startego cynamonu
ewentualnie kilka kropli cytryny

Można wdychać opary z herbaty zimowej, inhalować, aby zadziałała skuteczniej na drogi oddechowe.

 

Napój mleczny z miodem, imbirem i czosnkiem

Do ciepłego (nie gorącego) mleka dodaj łyżeczkę imbiru w miodzie i posiekany ząbek czosnku.
Gdy dopadnie Cię przeziębienie, wygrzej stopy w gorącej wodzie i wypij w międzyczasie szklankę napoju mlecznego. Załóż grube skarpety i wygrzej się w ciepłym łóżku.
P.S. Jeśli masz ochotę na słodycze polecamy zdrowe przekąski miodowe

 

Pamiętaj, że najskuteczniej jest zapobiegać.

Życzymy zdrowia i uśmiechu

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl