do kasy suma: 0,00 zł

Kurkuma - zioła i przyprawy w walce z wirusami 0
Kurkuma - zioła i przyprawy w walce z wirusami

Kurkuma pochodzi z Azji. Jest powszechnie stosowana jako przyprawa oraz produkt medyczny m.in. w Indiach i Indonezji, gdzie zachorowalność na raka, choroby serca i układu krążenia jest kilkukrotnie niższa niż na Zachodzie. Co raz więcej światowych badań dowodzi jej prawdziwej skuteczności. Działa przeciwzapalnie, zwalcza wirusy, jest skuteczna w ochronie przed nowotworami. Jej najważniejszy składnik aktywny to kurkumina, dzięki której kurkuma ma właściwości lecznicze oraz intensywnie barwiący żółto-pomarańczowy kolor. W przeciwieństwie do leków syntetycznych kurkuma jest w 100% naturalna.

 

Właściwości lecznicze kurkumy są ogromne

 

Kurkuma na raka

Kurkumina, czyli wspomniany wcześniej składnik kurkumy, to skuteczny przeciwutleniacz. Hamuje procesy nowotworowe we wczesnym etapie powstawania, dzięki czemu kurkuma jest skuteczna w walce z rakiem. Dr. Bharat Aggarwal z Centrum Badań Nad Rakiem im. Andersona w Houston udowodnił, że kurkumina zwalcza nowotwór we wnętrzu komórki.

 

Kurkuma na odchudzanie, na serce i układ krążenia

Zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej w organizmie i poprawia jej spalanie. Działa również na serce i układ krążenia. Obniża ciśnienie tętnicze i oczyszcza żyły ze złogów – działa przeciwzakrzepowo. To sprawia, że kurkuma ma właściwości odchudzające, hamuje oznaki starzenia się oraz zapobiega wielu przewlekłym chorobom serca i układu krążenia, np. miażdżycy

Ciekawostka: W Polsce najczęstsze przyczyny zgonów to choroby układu krążenia i nowotwory. W podstawowych ofertach większości ubezpieczeń na życie te przyczyny zgonów są na liście wyjątków i nie obejmują śmierci ubezpieczonego z powodu nowotworu, chorób serca lub układu krążenia.

 

Kurkuma na stany zapalne

Magazyn Oncogene opublikował wyniki badań, w których wykazano silne właściwości przeciwzapalne kurkumy skuteczniejsze od najbardziej popularnych leków – aspiryny i ibuprofenu, w dodatku bez znaczących skutków ubocznych. Kurkuma łagodzi stany zapalne, a tym samym uśmierza ból, również  ból związany z ranami, poparzeniami, operacjami, stanami zapalnymi stawów.

W 2011 roku w magazynie Proceedings of the National Academy of Sciences opublikowano, że nawet 25% wszystkich nowotworów wywołanych jest przez chroniczny stan zapalny. Zdaniem wielu naukowców nieleczone zawczasu stany zapalne są przyczyną większości chorób, zwłaszcza chorób serca, chorób dróg oddechowych, nowotworów, Alzheimer’a.

 

Kurkuma dla diabetyków (cukrzyków)

Mamy dobrą wiadomość dla diabetyków: jedno z badań naukowych z 2009 roku wykazało, że kurkumina, aktywny składnik kurkumy, jest 400 razy silniejsza niż metformina – znany lek na cukrzycę, dlatego może mieć korzystne działanie obniżające poziom cukru we krwi.

 

Jak jeść kurkumę?

 

Kurkuma to roślina z rodziny imbirowatych. Najczęściej widzimy ją w formie sproszkowanej przyprawy. Nadaje potrawom korzennego zapachu, orientalnego lekko pikantnego smaku i intensywnego żółto-pomarańczowego koloru. Przyprawa kurkuma jest składnikiem mieszanki curry.

W profilaktyce zdrowotnej, zalecana dzienna dawka kurkumy to około 1/4 łyżeczki przyprawy lub 6 mm świeżego korzenia.

Kurkuma szybko znika z krwi, jest słabo przyswajalna. Zdaniem naukowców gotowanie świeżej kurkumy przez 10 minut zwiększa jej rozpuszczalność i może poprawić przyswajalność. Zaleca się stosować ją w połączeniu z ostrymi przyprawami i roślinami, np. imbirem, pieprzem czarnym, pieprzem cayenne, papryczką chilli.

 

Z czym jeść kurkumę?

My stawiamy na połączenie kurkumy i imbiru, ponieważ przedłuża działanie kurkuminy nawet do 8 godzin i również działa przeciwwirusowo. Rozgrzewa organizm, co sprzyja spalaniu tłuszczu oraz wspomaga pracę stawów. Ostre przyprawy w połączeniu z słodki miodem smakuję rewelacyjnie, stąd nasz pomysł na 3 Amigos – imbir i kurkuma w miodzie.

W kuchni używamy kurkumy do przyprawiania zupy, ryżu, makaronu. Świetnie nadaje się do sosów. Imbir, kurkuma, cynamon, goździki są często używane w napojach, np. herbatach, kawach, lemoniadach. WAŻNE: zalecamy słodzić miodem, aby nie tracić zdrowia.

 

Dołącz do grona Miodożerców!

Dowiesz się jak korzystać z naturalnych produktów pszczelich dostępnych w pasiece Pachniczówka.
Uzyskasz dostęp do limitowanej oferty PREMIUM i jeszcze więcej cenych informacji.

Wejdź na pachniczowka.pl/PREMIUM

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl