
Miód kolendrowy
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Nektarowy Miód Kolendrowy, powstaje z nektaru kwiatów kolendry – rzadko uprawianej rośliny, znanej ze swoich wyjątkowych właściwości i zastosowań.
Wspiera trawienie, relaksuje, odpręża, pomaga w gojeniu ran i obrzęków. Może obniżać ciśnienie krwi. Miód kolendrowy stanowi ciekawą odmianę o unikalnym smaku i aromacie.
Miód kolendrowy – właściwości
Według literatury branżowej i dostępnych publikacji miód kolendrowy wyróżnia się następującymi właściwościami:
- Wsparcie trawienia: Działa żółciopędnie, wspierając funkcje trawienne oraz utrzymanie prawidłowej flory jelitowej.
- Relaks i odprężenie: Odprężające działanie kolendry jest powszechnie znane i nic dziwnego, że obserwuje się je również w przypadku miodu z nektaru tej rośliny.
- Właściwości przeciwobrzękowe i regeneracyjne: Dzięki zawartości witamin A, E, PP, magnezu i żelaza, miód kolendrowy przyspiesza gojenie ran i pomaga zmniejszać obrzęki.
Działanie antyseptyczne (przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe), wspieranie odporności i właściwości przeciwzapalne są wspólne dla większości miodów nektarowych o zachowanej aktywności enzymatycznej, miód kolendrowy wykazuje wyjątkowo silne działanie w tym zakresie, szczególnie skutecznie przyspiesza gojenie się ran, stanowi również ciekawą alternatywę ze względu na swój o unikalny smak i aromat. Pod względem intensywności bukietu Miód Kolendrowy plasuje się na równi z miodami wielokwiatowymi z okresu wczesnego lata, a więc o średniej wyrazistości smaku i ledwie wyczuwalnym drapaniu w gardle. Zdecydowanie wart spróbowania!
Miód ten został rozlany zaraz po miodobraniu i dopiero w słoikach uległ krystalizacji. Jest przez to twardym miodem, o średniej trudności wydobycia go ze słoika. Jednak nigdy nie był rozgrzewany (dekrystalizowany), ma zatem zachowane wszystkie swoje cenne oddziaływania zdrowotne zarówno witaminowe (pochodzące od pyłków kwiatowych, jak też enzymatyczne- dodane przez pszczoły w procesie produkcji miodu). Jest to naturalny, nektarowy miód powstały w skutek zapylania Polskich upraw kolendry.
Miód kolendrowy - przeciwwskazania
Miód kolendrowy może obniżać ciśnienie krwi i spowalniać rytm serca. Dlatego zaleca się spożywanie go w umiarkowanych ilościach – zwykle 1-2 łyżki dziennie. Osoby z niskim ciśnieniem krwi lub bradykardią powinny stosować go ostrożnie i uzupełniać dietę innymi gatunkami miodów.
Dlaczego warto spróbować miodu kolendrowego?
Miód ten powstaje z nektaru kwiatów kolendry – rzadko uprawianej rośliny, znanej ze swoich wyjątkowych właściwości i zastosowań.
Mód kolendrowy to prawdziwa perełka w świecie miodów. Jego unikalny smak i aromat zachwycają nawet najbardziej wymagających miłośników naturalnych słodkości. Naprawdę wart spróbowania :)
Jest niewątpliwie ciekawostką, pod względem smaku i odmiany.
Gdy już go spróbujesz, koniecznie podziel się swoją opinią – będzie to dla nas ogromna przyjemność :)
Przechowywanie miodu
Miód dobrze przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Zdecydowanie lodówka nie spełnia tych kryteriów, gdyż obecna w niej wilgoć może być pochłaniana przez miód (np. w skutek niedomknięcia słoika) zwiększając jego wilgotność i prowadząc do powstania procesu fermentacji miodu. Również długotrwałe naświetlanie nie sprzyja przechowaniu miodu. Miód ma przede wszystkim zastosowanie w profilaktyce zdrowia i istotne jest aby stosować regularnie jego niewielkie dawki, zalecana porcja miodu to 1 stołowa łyżka dziennie. Nie przeszklona szafka kuchenna oddalona od źródeł ciepła, jest wystarczającym miejscem do przechowywania miodu. Pamiętaj jednak, że ten produkt nie używany nie będzie wspierał Twojego organizmu!
Prezentowane zdjęcia przedstawiające Miód mogą finalnie różnić się od fizycznego produktu zakupionego w naszym sklepie internetowym. Owe różnice mogą wynikać przede wszystkim z faktu, że na różnych rodzajach ekranów kolory są wyświetlane nieco inaczej. Przede wszystkim jednak występują naturalne różnice pomiędzy miodami tej samej odmiany, ale w zależności od terenu, lokalnych warunków środowiskowych oraz roku z jakich miód pochodzi. Dodatkowo miody jaśnieją w trakcie krystalizacji, zatem w zależności w jakim czasie od miodobrania zakupisz miód, jego konsystencja (miód naturalnie ulega procesowi krystalizacji) i kolorystyka będą się różnić, co jest prawidłowe i nie oznacza utraty cech produktu. Nasze miody nie są dekrystalizowane- inaczej mówiąc nie rozgrzewamy ich po skrystalizowaniu celem łatwego napełnienia nimi słoików, gdyż takie działanie prowadzi do likwidacji obecnych w miodzie enzymów pszczelich oraz związków witaminowych pochodzących zarówno z nektaru jak też z obecnych w miodzie pyłków roślinnych, a to właśnie te składniki odpowiadają za najbardziej pożądane przez konsumentów właściwości pro-zdrowotne miodu.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
WAŻNE:
Każda paczka jest ubezpieczona. W obecności kuriera otwórz przesyłkę. Jeśli produkty są uszkodzone, spisz razem z kurierem protokół szkody z datą doręczenia przesyłki.

Ubezpieczona paczka

14 dni na zwrot

Darmowa dostawa od 300zł
Katarzyna
Miod kolendrowym jest wyjątkowy i unikatowy w smaku.Slodki i jednocześnie trochę kwaskowaty.Jednoczesnie ma wyczuwalny ostry i piekący smak trochę gryzący w język.Ciekawa kompozycja smaku i rzadko spotykany miód, mi jednak posmakował.