Zwykle pierwszym miodem dostępnym w sprzedaży w nowym sezonie pasiecznym jest miód rzepakowy.
Powiedziano o nim już wiele, więc tylko przypomnę: Miód rzepakowy jest delikatny w smaku, a w konsystencji dość twardy i ziarnisty.
Ostatnimi laty krystalizuje w ciągu kilku dni. Nierzadko 3 dni, często też ma strukturę kaszkowatą, wręcz suchą i rozsypującą się. Może to mieć związek z temperaturą i ilością wody w glebie.
Mimo wszystko, parametry nie odbiegają od normy miodu rzepakowego opisanej w literaturze branżowej.
Miód rzepakowy jest bogaty w zwiąki fenolowe
Co to są fenole i do czego służą pisałem w artykule „Właściwości antyoksydacyjne miodu”, zapraszam Cię do zapoznania się z nim tutaj.
Do grupy związków fenolowych występujących w miodzie rzepakowym zaliczamy m.in. flawonoidy i kwasy fenolowe. Te ostatnie odpowiadają za działania bakteriobójcze, przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe i antyalergiczne miodu oraz za działania przeciwnowotworowe. Ilości opisanych składników zależą od warunków botanicznych, w których rosły rośliny.
Najliczniej w miodzie rzepakowym występuje Chryzypa, ale również luteolina, kwercetyna, apigenina i kampferol.
Zakładam, że masz już dosyć tych dziwnych nazw i wolałbyś przejść do degustacji samego miodu.
Zapraszam więc na pachniczowka.pl/miod-rzepakowy po naturalny miód i inne pszczele ciekawostki.
Pozdrawiam słodko
Truteń Adrian