Jak stosować miód do herbaty i innych napojów gorących? 0
Jak stosować miód do herbaty i innych napojów gorących?

Aktywność mikrobiologiczna miodu

Aktywność biologiczna miodu decyduje o tym, czy jedzony przez nas miód jest tylko słodzikiem (porcją cukrów prostych, czyli zastrzykiem energii), czy miód jest źródłem licznych i ważnych dla naszego organizmu składników odżywczych i dzięki temu miód działa profilaktycznie na poprawę funkcjonowania nas samych.

Miód składa się z naturalnych cukrów prostych, ale dzięki m.in. zaprószeniu pyłkami roślin, zawiera w sobie witaminy, mikro- i makroskładniki, enzymy, czyli całą „armię” naturalnych związków chemicznych, gotowych do służenia naszemu zdrowiu.

Prawdziwy miód nektarowy zawiera pyłki roślin, które wraz ze składnikami nektaru i enzymami pszczelimi stanowią niesamowitą kombinację składników potrzebnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Dzieje się tak, ponieważ dostarczając do organizmu wszystkie, niezbędne składniki odżywcze, podnosimy jego odporność, wydajność i funkcjonalność, dając jednocześnie szansę naszemu ciału do samoregeneracji. Nasz układ immunologiczny dostaje wówczas składniki potrzebne do prawidłowego funkcjonowania - i działa!

Czy można podgrzać miód?

Aktywny miód to taki, który nie został obrobiony termicznie. Miód jest bardzo wrażliwy na temperaturę. Jego aktywne składniki giną w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza (42 st. to granica krytyczna). Zdolność do krystalizacji, naturalnej zmiany konsystencji z płynnej w stałą, miód traci w temperaturze powyżej 85 st. C.

A zatem wystarczy mocno podgrzać miód, by nie zostało w nim nic wartościowego dla naszego zdrowia !

 

Dlaczego podgrzewa się miód?

Przede wszystkim powody są trzy:

  1. automatyka produkcji: by łatwiej wymieszać ze sobą znaczne ilości miodu, a następnie zastosować maszyny do rozlewu miodu do słoików,
  2. dla wysterylizowania miodu, czyli eliminacji ryzyka fermentacji przez zbyt dużą ilość wody. Zabierany pszczołom miód musi zostać pozbawiony nadmiaru wody z nektaru. Częściowo miód może być niedostatecznie odparowany, przez co cała partia może zacząć fermentować. Jest to ryzyko wycofania miodu ze sklepów i ogromne straty dla producentów i sprzedawców. W obu przypadkach mówimy o procedurach stosowanych przez duże firmy skupujące miód.
  3. Bo klienci wolą płynny! Niestety jest to najczęstszy powód. Czyli my - konsumenci i nasza niewiedza są powodem, że pszczelarze podgrzewają miód by łatwiej go sprzedać.

 

Czy można dodać miód do herbaty, kawy i innych napojów gorących?

Zdecydowanie zachęcam, aby słodzić miodem herbaty, kawy i innych napojów gorących !

Czy słodzenie miodem jest zdrowe?

Miód pszczeli jest jedynym słodzikiem, który posiada długi okres przydatności do spożycia bez dodatków chemicznych. Jest to słodzik naturalny. Oczywiście podczas słodzenia miodem gorących napojów tracimy cenne właściwości zdrowotne i aktywne oddziaływania miodu na nasz organizm. Jednak istnieją korzyści słodzenia miodem. Miód przez wysoką temperaturę przestaje aktywnie oddziaływać, jednocześnie nie szkodzi naszemu organizmowi, a to stawia miód znacznie wyżej pod względem wartości prozdrowotnych niż pozostałe słodzili i cukier sacharozowy. 

Jaki miód wybrać do kawy i herbaty?

miod do herbaty i kawy

Możemy wybierać gatunki miodu w zależności od rodzaju napojów. Do herbaty proponuję delikatne, wiosenne miody, które nie zmienią mocno smaku napojów, zaś do kawy zdecydowanie miód gryczany lub korzenne kremy miodowe z cynamonem, imbirem, kardamonem. Zdecydowanie wyeksponują smak kawy.

Jak poznać prawdziwy miód?

Słodzenie miodem to również najlepszy domowy test jakości miodu. Prawdziwy miód pszczeli zawsze rozpuszcza się wolniej niż zwykły cukier, więc słodząc miodem trzeba znacznie dłużej mieszać napój. Jest to prosty dowód jakości posiadanego pszczelego przysmaku.

Najważniejsze korzyści słodzenia miodem to fakt nie szkodzenia swojemu organizmowi oraz efekty smakowe. Ważne jest by nie zaliczać słodzenia miodem do dzienne zalecanej porcji miodu, którą powinniśmy zjadać i dodatkowo zapewnić sobie przynajmniej 1 łyżeczkę miodu w postaci nie podgrzewanej.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl