Słodkie przepisy z miodem

 

Dziel się pomysłami, radością i uśmiechem :) 

Każdy dzień Twojego życia może być jeszcze słodszy, smaczniejszy i zdrowszy.

Miód zawiera z natury łatwo przyswajalne węglowodany.
To cecha, która stawia go na kuchennym piedestale przed innymi substancjami słodzącymi.
Smak i aromat, jaki miód dodaje do potraw jest niezastąpiony 

Poniżej umieszczamy przepisy naszych klientów i czytelników naszego bloga. 
Wszyscy dzielimy się kuchennymi przepisami, radością i uśmiechem :)

 


Sos musztardowo-miodowy

Składniki

  • musztarda: 50 g
  • miód: 20 g 1 łyżka
  • oliwa z oliwek: 30 ml
  • przyprawy: sól, pieprz
 Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Solą i pieprzem dopraw według uznania.

Syrop z cebuli i miodu na wzmocnienie odporności

Składniki:

  • średniej wielkości cebula
  • łyżka miodu

Cebulę pokrój w kostkę. Dodaj łyżkę miodu. Dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki pod przykryciem. Po kilku godzinach cebula "puści soki" i możesz rozpocząć kurację: codziennie pij 1-2 łyżki syropu.

Złote żeberka z 3 amigos

od p. Aleksandry

Składniki:

  • żeberka wieprzowe – ok. 60-70 dag,
  • 4 łyżki 3 amigos,
  • 3 łyżki dobrej jakości ketchupu pikantnego,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju,
  • sól, pieprz cayenne, majeranek, rozmaryn.

Chłodnik piwny z miodem cynamonowym

od p. Jolanty

Składniki:

  • 4 szklanki jasnego piwa
  • 40 dag sera twarogowego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki Cynamonu w miodzie (link)
  • szczypta cynamonu
  • 1 goździk

Ubij żółtka Cynamonem w miodzie (link). Podgrzej piwo w temp. 90-95 st.C. łącznie z przyprawami. Dodaj do niego ubite wcześniej żółtka. Podgrzewaj stale mieszając, aż napój zgęstnieje, a następnie ostudź. Ser pokrój w kostkę, nałóż do talerzy i zalej napojem.

Zielony koktajl z ogórkiem i pietruszką

Składniki:

  • zielony ogórek,
  • garść natki pietruszki
  • łyżka miodu
  • 100ml wody gazowanej
  • kostki lodu

Wszystkie składniki wrzuć do blendera i wymieszaj. Gotowe!

Kluski z makiem i miodem

od p. Beaty

Składniki:

Przygotowuje kluski według przepisu babci. Mak zalej wrzątkiem i zmiel w maszynce. Dodaj ulubiony Miód z owocami (link). Całość wyymieszaj.

Długodojrzewające ciasto piernikowe

od p. Magdaleny

Składniki:

  • 0,5kg mąki pszennej
  • 250g Miodu z cynamonem (link)
  • 125 g masła
  • 2 średnie jajka klasa "M"
  • 0,5 szklanki cukru
  • 65 ml mleka
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1 duża szczypta soli
  • 1 opakowanie 40 g przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka ciemnego gorzkiego kakao

W garnku umieść masło, miód oraz cukier. Gotuj ciągle mieszając, do momentu rozpuszcenia się i połączenia wszystkich składników. Odstaw do przestygnięcia.
Do wystygniętej masy dodaj pozostałe składniki: mąkę, mleko (można w nim rozpuścić sodę), szczyptę soli, jajka, przyprawę korzenną oraz kakao dla nadania głębszego koloru. Ciasto dokładnie wymieszaj do połączenia się wszystkich składników. Gotowe ciasto przełóż do szklanej lub ceramicznej miski. Wierz zakryj folią spożywczą robiąc kilka dziurek albo ściereczką. Włóż do lodówki lub innego chłodnego miejsca na 5-6 tygodni na czas jego leżakowania. Ciasto jest dość luźnie i takie ma być bo podczas leżakowania i dojrzewania w zimnie zmieni swoją konsystencję i da się go spokojnie wałkować podsypując go lekko mąką.

Jak upiec ciasto, przeczytaj w kolejnym przepisie na Świąteczny piernik staropolski"

Świąteczny piernik staropolski długodojrzewający

od p. Magdaleny

Składniki:

  • Ciasto, które leżakowało 5-6 tygodni (tutaj znajdziesz przepis)
  • powidła śliwkowe 2 słoiczki po 400 g
  • polewa czekoladowa

Gotowe ciasto które nam leżakowało w chłodzie bądź w lodowce 5-6 tygodni wyciągamy by się ociepliło do temperatury pokojowej. Ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i dzielimy na dwie części. Każdą część wałkujemy na grubość 1 - 1,5 cm ( podczas pieczenia naprawdę sporo urośnie ). Rozwałkowane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia który delikatnie oprószamy mąką. Pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku do temp. 180 stopni przez ok. 20 min. U mnie bez termoobiegu. Upieczony blat delikatnie wyciągamy z blaszki i dajemy na kratkę by ostygł. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo jak z pierwszą. 

Upieczone i wystudzone blaty piernika przekrawamy na pół na ich długość a następnie przekładamy podgrzanymi powidłami śliwkowymi – grubą warstwą. Tak przełożony piernik zawijamy w papier do pieczenia i odstawiamy na 3 - 4 dni w chłodnie miejsce i równomiernie go obciążamy, aby ciasto dobrze się skleiło, przeszło smakiem i blaty piernika zmiękły od powideł. Na koniec gotowy piernik polewamy dowolną polewą czekoladową i dekorujemy według uznania.

Świąteczny piernik staropolski długodojrzewający

Kruche ciasto z glazurowanymi w miodzie śliwkami

od p. Małgorzaty

Składniki:

  • 300g mąki (około 2.5 szklanki)
  • 200g masła
  • 100g drobnego cukru (około 3/4 szklanki)
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • pół kg śliwek węgierek
  • pół słoiczka Przysmaku Miodowego Cynamon w miodzie (link).

Zimne masło szatkujemy, ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy przez 30min w lodówce. Wypestkowane śliwki na patelni glazurujemy w Miodzie z cynamonem (link) z odrobiną masła. Wykładamy na ciasto, przykrywamy ozdobną kratką. Pieczemy ok 50 min w 180 st.
Smacznego :)

Kruche ciasto z glazurowanymi w miodzie śliwkami

Zielony koktajl "Gram w Zielone"

od p. Jolanty
„Witaminy serwuję i energią ładuję”

Składniki:

  • 1 szklanka soku z jabłek, najlepszy odciśnięty z uprzednio startych soczystych jabłek
  • 2 owoce kiwi
  • garść liści szpinaku
  • sok z połowy limonki
  • 4 łyżeczki Kardamonu z miodem (LINK)
  • kilka listków świeżej mięty
  • 1-2 łyżeczki nasion chia lub lnu
  • 2 kostki lodu

Do kielicha blendera włóż obrane i pokrojone w kostkę kiwi, liście szpinaku, liście mięty, kostki lodu, i wlej świeżo wyciśnięty sok z jabłek. Blenduj na najwyższych obrotach aż konsystencja będzie gładka. Dodaj sok z limonki, Kardamon w miodzie (link), nasiona i włącz na chwilę blender, aby całość wymieszała się. Nalej do pucharków. Możesz ozdobić plastrem limonki, listkiem mięty lub posypać po wierzchu nasionami.

Na zdrowie! :)

Zielony Koktajl z miodem Gram w Zielone

Deser z Truskawką w miodzie

od p. Edyty

Składniki:

  • słoiczek Truskawki w miodzie (link)
  • opakowanie serka mascarpone 250 gram
  • śmietana 30% 250 ml
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ciasteczka czekoladowe, np. Oreo
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • świeże listki mięty
  • truskawki

Czekolady rozpuszczamy w gorącej kąpieli. Lekko ostudzoną czekoladą smarujemy wnętrze kubka plastikowego (potrzebujemy około 8 kubków). Smarujemy łyżką dokladnie środek kubka aby dokładnie zakryć plastik. Wkładamy do lodówki.
Ubijamy serek mascarpone z cukrem i śmietaną, aby uzyskać kremową konsystencję.

A teraz zaczyna się zabawa :-) Wyciągamy z lodówki kubki z cekoladą, nacinamy ja od góry i delikatnie wyciągamy czekoladową "doniczkę". Na dół układamy śmietanę z mascarpone, potem kilka truskawek i łyżeczkę Truskawki w miodzie (link), znowu mascarpone, owoce truskawki, Truskawki w miodzie (link), a na wierzch drobno pokruszone ciasteczka, które imitują ziemię. Ozdabiamy świeżą miętą i owocami truskawki.

Smak jest cudowny - gorzka czekolada przełamana, kwasowością truskawki i słodyczą Miodu truskawkowego.

Deser z Truskawką w miodzie

Piernikowy torcik z czekoladą i orzechami

od p. Edyty

Składniki:

  • słoiczek Orzechy w miodzie (link)
  • wiórki kokosowe i orzechy włoskie(pół szklanki)
  • 125 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
  • 115 gram drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
  • 115 g mąki pszennej
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika 
  • 1 łyżka likieru migdałowego amaretto
  • 3/4 szklanki konfitury morelowej
  • truskawki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i przyprawę korzenną przesiać, odłożyć. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.

W misie miksera utrzeć masło ze 100g cukru na lekką, jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawać żółtka, jedno po drugim, ucierając. Dodać lekko przestudzoną czekoladę i zmiksować.

Dodać likier, zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z przyprawami, dodać 3-4 łyżki orzechów w miodzie, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników - masa będzie dość gęsta.

W osobnym, suchym naczyniu ubić białka, na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo pozostały cukier, łyżeczka po łyżeczce. Ubite białka delikatnie wmieszać do przygotowanego wcześniej ciasta, dodać włoskie  orzechy, drobno  pokrojone i delikatnie wymieszać .

Formę okragłą o średnicy 20 – 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.

Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 minut lub trochę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formie. Wystudzone ciasto przeciąć wzdłuż na pół. Jedną część posmarować podgrzaną konfiturą, przełożyć.Całość polać polewą dekoracyjną, ozdobić wiórkami kokosowymi.

Piernikowy torcik z czekoladą i orzechami

Piernik staropolski z czekoladą i orzechami

od p. Aleksandry

Składniki:

  • 80 dag mąki orkiszowej razowej
  • 50 dag Cynamonu w miodzie
  • 50 dag ksylitolu
  • 1 szklanka mleka roślinnego, np. migdałowego
  • 4 jajka
  • 5 dag masła
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Mleko wlej do garnka, dodaj ksylitol i Cynamon w miodzie. Podgrzej, aż miód się rozpuści, a składniki się połączą. Zdejmij z ognia, dodaj masło i sól. Po ostudzeniu przelej do miski, wbij jajka. Wszystko ubij trzepaczką, następnie wsyp mąkę oraz sodę i dalej ubijaj. Przykryj ściereczką i odstaw na 2 dni, aby ciasto zaczęło fermentować. Po dwóch dniach przelej ciasto do formy i piecz przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Piernik ten długo zachowuje świeżość.

Blok miodowo-czekoladowy

od p. Jolanty, z babcinego przepisu, z nutką nowoczesności.

Składniki:

  • 3 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 1/2 kg (paczka) mleka w proszku (pełnowartościowe, nie odtłuszczone, nie granulowane)
  • 1 kostka masła
  • 1 kostka margaryny
  • 5-6 łyżeczek kakao
  • 3-4 łyżki Imbiru w miodzie
  • 1/2 kg herbatników twardych, najzwyklejszych (najlepsze tradycyjne herbatniki w paczkach)
  • według uznania bakalie: rodzynki, orzechy, inne

Cukier zwykły (kryształ), cukier waniliowy i mleko w płynie zagotuj i gotuj jeszcze ok 5 minut. Dodaj masło, zamieszaj, a gdy zacznie się topić całość zdejmij z ognia. Dodaj margarynę, mieszaj do rozpuszczenia się masła i margaryny. Dodaj Imbir w miodzie, zamieszaj. Wsyp mleko w proszku i kakao. Powstałą masę dokładnie wymieszaj. Wsyp pokruszone herbatniki, ewentualnie bakalie. Dokładnie wymieszaj.

Całość wyłóż do formy (może być tortownica) wyłożonej folią aluminiową. Wstaw do lodówki na kilka godzin.

Po wyjęciu z lodówki pokrój blok na kawałki. Nie ma potrzeby wstawiania pozostałego bloku do lodówki.

Kanapki z twarogiem i miodem owocowym

od p. Jolanty

Składniki:

Twaróg pokrusz. Wymieszaj łyżką razem z serkiem waniliowym. Dodaj Miodu z owocami (link) ok.2-3 łyżeczki lub według własnego uznania.
Słodkim owocowym twarogiem posmaruj bułkę przenną. Polecam popijać gorącym mlekiem :)


 

Podziel się z nami słodkim przepisem! Napisz do naszego Trutnia Artura na adres artur.dlugosz@pachniczowka.pl
Możesz nawet załączyć zdjęcia swoich arcysłodkich dzieł kuchennych i dzielić radość z innymi Miodożercami :D

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl