
O związkach fenolowych w miodzie rzepkowym, o jego działaniu bakteriobójczym, przeciwzapalnym, przeciwzakrzepowym i antyalergicznym.
czytaj całość »
O związkach fenolowych w miodzie rzepkowym, o jego działaniu bakteriobójczym, przeciwzapalnym, przeciwzakrzepowym i antyalergicznym.
czytaj całość »Skład chemiczny miodu gryczanego - dlaczego jest wyjątkowy? Jakie ma właściwości zdrowotne? W jakich chorobach jest nam pomocny?
Poznaj z bliska miód gryczany.
czytaj całość »Ten temat pojawia się coraz częściej w zapytaniach klientów. Uznałem, że czas najwyższy by publicznie na nie odpowiedzieć.
czytaj całość »Wiele miodów wykazało zdolność do przeciwdziałania rozwojowi bakterii hrlicobacter pylori. Szczególnie polecanym jest miód fasolowy, który odbudowuje florę bakteryjną żołądka i jelit oraz sprzyja regeneracji błony śluzowej. Sprawdź jak dawkować miód w walce z tą groźną bakterią.
czytaj całość »Nalewkę propolisową można przygotować domowym sposobem. Pamiętaj że propolis to silny specyfik i może wywoływać alergie. Z rozmów z moimi klientami wnioskuję 3 najczęściej popełniane błędy, których nie wolno bagatelizować. Zanim zechcesz zrobić swoją nalewkę propolisową, przeczytaj proszę ten artykuł.
czytaj całość »Ostatnio w trakcie wykładów o produktach pszczelich, jeden z młodszych słuchaczy szybko sprawdził naszą stronę internetową i zapytał: „dlaczego nie dajemy rabatów za zapisanie się do newslettera? Przecież wszystkie firmy to robią!”
Owszem, newsletter jest jednym z kanałów sprzedaży, ale...
Czarna porzeczka – jeden z najczęściej uprawianych w naszym kraju owoców. Zawiera ogromne bogactwo witamin i innych związków potrzebnych Twojemu organizmowi. Nigdy wcześniej dbanie o zdrowie nie było tak proste i przyjemne za razem. Poznaj właściwości zdrowotne czarnej porzeczki i siłę jej pozytywnego oddziaływania na Twój organizm.
czytaj całość »Miód ma właściwości antyoksydacyjne. Likwiduje niepożądane procesy metaboliczne. Badania z 2003 roku wykazały, że regularne spożywanie miodu zwiększa stężenie witamin i przeciwutleniaczy we krwi. Codzienna porcja słodyczy pomaga zachować zdrowie i dobre samopoczucie.
czytaj całość »Dnia 27 czerwca obchodzony jest Światowy Dzień Walki z Cukrzycą. Nawet jeśli temat cukrzycy Ciebie nie dotyczy, chcę żebyś wiedział, że w każdej chwili może zacząć dotyczyć Ciebie lub Twoich bliskich. W artykule opisałem relacje pomiędzy miodem a cukrzycą.
czytaj całość »Kamica nerkowa to choroba cywilizacyjna. Sprawdź które produkty pszczele działają zwalczająco na kamienie nerkowe.
Poznaj dobroczynny wpływ apitereapii na Twój układ moczowy.
Często słyszę pytanie "który miód jest najlepszy"? Naturalny miód ma niezliczone właściwości lecznicze, ale którykolwiek smak miodu wybierzesz, musisz pamięcać o dwóch ważnych zaadach. Ten artykuł pomoże Ci odpowiedzieć na pytanie o najlepszy dla Ciebie miód.
czytaj całość »"Propolis taki skuteczny w walce z wirusami... a jeśłi jestem uczulony na propolis?"
Uczulenie na propolis nie przekreśla korzystania z innych produktów pasiecznych, nie przekreśla innych elementów apiterapii. Sprawdź jakie jeszcze produkty pszczele wzmacniają odporność i pomagają w walce z wirusami.
Uniwersytet Harvarda przeprowadził badania nad oddziaływaniem propolisu na wirus SARS-CoV-2. Celem było określenie zdolności propolisu do zwalczania infekcji COVID-19. Sprawdź wyniki testowania propolisu na osobach hospitalizowanych, ze zdiagnozowaną i ciężką infekcją SARS-CoV-2
czytaj całość »Mamy dla Ciebie naturalny sposób na ziększenie sił i energii w życiu codziennym.
Dlaczego miód dodaje energii? Kiedy i z czym warto jeść miód? Sprawdź jak miód naturalnie dopinguje organizm człowieka. Jeśli nie masz pomysłów z czym jeść miód, znajdziesz kilka prostych, codziennych sposobów włączenia miodu do swojej diety.
czytaj całość »Zastanawia Cię jak pszczoły zimują? Hmmm… Czy pszczoły zasypiają na zimę? Co jedzą pszczoły w zimie, gdy nie kwitną kwiaty? Czym są karmione, skoro zabieramy im miód?
Publikujemy krótki, przyjemny i treściwy artykuł o tym, jak pszczoły zimują.
czytaj całość »
To chyba najbardziej elektryzujący temat, więc od razu przejdę do rzeczy!
W skali światowej rynek fałszowanego miodu jest wyżej wyceniany niż rynek handlu heroiną!
Tak, to prawda! Zresztą zastanów się!
Przestępstwo jest łatwe do przeprowadzenia i możliwe na wiele sposobów, od dokarmiania pszczół różnymi słodkościami, przez mieszanie miodu pszczelego z inwertem, melasą, syropem glukozowo-fruktozowym, czy skrobią, po produkcję "miodu" bez udziału pszczół... Do tego potencjalne kary są wielokrotnie niższe niż za przestępstwa narkotykowe, a rynek zbytu stale rośnie!
Właśnie dlatego, w skali światowej 75% wszystkich przebadanych próbek miodów ujawniło fałszerstwo.
Mam nadzieję, że zainteresowałeś się dostatecznie, by zapoznać się z całym materiałem.
Chętnie też odpowiem na Twoje dodatkowe pytania, jeśli tylko zechcesz mi je zadać przez kontakt na naszym sklepie.
czytaj całość »
Witaj Miodożerco!
MIÓD NIE LECZY!
No i co znowu za głupoty ten nieszczęsny Truteń opowiada? Jak nie leczy? Przez setki lat ludzie się nim leczyli, a ten sobie jakieś dyrdymały powymyślał…
I racja!
Jednak ilu znasz ludzi, którzy zachorowali, zjedli słoik lub dwa miodu i wyzdrowieli? Ja nie znam ich zbyt wielu.
Znam jednak bardzo dużo osób, które jedzą miód z mniejszą lub większą regularnością i zwyczajnie rzadziej chorują. Powiem więcej. Rozmawiając z nimi wyraźnie dostrzegam proporcjonalną zależność pomiędzy systematycznością w jedzeniu miodu, a częstotliwością chorób i intensywnością ich przebiegu.
Mówiąc krótko: im bardziej regularnie będziesz jeść produkty ulowe, w tym miód, tym częściej będziesz znał lekarza tylko ze słyszenia.
Jak to zrobić?
Wyjaśniam w dalszej części artykułu, miłej lektury!
czytaj całość »
W przeprowadzonych wywiadach pszczoły bzyczały jednoznacznie: aby obniżyć ryzyko powstania kamicy żółciowej warto stosować produkty pszczele. Zanim zaczniemy rozważania na temat możliwości wykorzystania ich do zapobiegania i łagodzenia kamicy żółciowej, najpierw zastanówmy się czym dokładnie jest ta choroba i kogo dotyczy.
czytaj całość »Dziś pokażę Ci miód w nieco innych niż zazwyczaj zastosowaniach. Niektóre z nich mogą wydać Ci się zaskakujące, inne oczywiste, ale czy kojarzyłeś je z prozdrowotnymi właściwościami miodu?
czytaj całość »Czy jesteście świadomi jak bardzo nasze zdrowie jest zależne od spożywanych pokarmów? Specjaliści w dziedzinach żywienia twierdzą, że jeśli odstawimy żywność przetworzoną i rafinowaną, a zaczniemy spożywać produkty naturalne, będziemy w stanie wyleczyć lub zahamować rozwój chorób przewlekłych. Istnieją diety, dzięki którym pacjenci uzyskują zaskakująco korzystne wyniki w profilaktyce i leczeniu swoich chorób. Można by powiedzieć: ratują swoje życie.
czytaj całość »