W jaki sposób warto spożywać pyłek pszczeli? Jak go przechowywać? Czy pyłek pszczeli może się przeterminować? Jaki kolor powinien mieć pyłek pszczeli?
Kliknij, przeczytaj i znajdź odpowiedzi na nurtujące pytania.

W jaki sposób warto spożywać pyłek pszczeli? Jak go przechowywać? Czy pyłek pszczeli może się przeterminować? Jaki kolor powinien mieć pyłek pszczeli?
Kliknij, przeczytaj i znajdź odpowiedzi na nurtujące pytania.
Pyłek pszczeli służy mieszkankom ula za bieżący pokarm i zapasy na porę zimową, kiedy wegetacja roślin jest uśpiona, nie rosną kwiaty, a co za tym idzie nie ma też pyłku w przyrodzie.
Pyłek jest więc pierwszym ogniwem w łańcuchu pokarmowym pszczół. Jest bardzo istotnym elementem ekosystemu ula i ma cenne, zarówno dla pszczół, jaki i dla człowieka, prozdrowotne właściwości.
Nalewkę propolisową można przygotować domowym sposobem. Pamiętaj że propolis to silny specyfik i może wywoływać alergie. Z rozmów z moimi klientami wnioskuję 3 najczęściej popełniane błędy, których nie wolno bagatelizować. Zanim zechcesz zrobić swoją nalewkę propolisową, przeczytaj proszę ten artykuł.
Coraz więcej osób odczuwa skutki rosnących cen i zaczyna szukać oszczędności. Na własne nieszczęście to poszukiwanie zaczyna się od „jedzenia”, czyli na szukaniu tańszych odpowiedników. Czy chcesz abym obniżył jakość produktów by możliwe stało się sprzedawanie ich w niższej cenie?
Skład chemiczny miodu gryczanego - dlaczego jest wyjątkowy? Jakie ma właściwości zdrowotne? W jakich chorobach jest nam pomocny?
Poznaj z bliska miód gryczany.
O związkach fenolowych w miodzie rzepkowym, o jego działaniu bakteriobójczym, przeciwzapalnym, przeciwzakrzepowym i antyalergicznym.
Jak stosować propolis na stawy? Ten temat pojawia się coraz częściej w zapytaniach klientów. Uznałem, że czas najwyższy by publicznie na nie odpowiedzieć.
Wiele miodów wykazało zdolność do przeciwdziałania rozwojowi bakterii hrlicobacter pylori. Szczególnie polecanym jest miód fasolowy, który odbudowuje florę bakteryjną żołądka i jelit oraz sprzyja regeneracji błony śluzowej. Sprawdź jak dawkować miód w walce z tą groźną bakterią.
Ostatnio w trakcie wykładów o produktach pszczelich, jeden z młodszych słuchaczy szybko sprawdził naszą stronę internetową i zapytał: „dlaczego nie dajemy rabatów za zapisanie się do newslettera? Przecież wszystkie firmy to robią!”
Owszem, newsletter jest jednym z kanałów sprzedaży, ale...
Czarna porzeczka – jeden z najczęściej uprawianych w naszym kraju owoców. Zawiera ogromne bogactwo witamin i innych związków potrzebnych Twojemu organizmowi. Nigdy wcześniej dbanie o zdrowie nie było tak proste i przyjemne za razem. Poznaj właściwości zdrowotne czarnej porzeczki i siłę jej pozytywnego oddziaływania na Twój organizm.
Miód ma właściwości antyoksydacyjne. Likwiduje niepożądane procesy metaboliczne. Badania z 2003 roku wykazały, że regularne spożywanie miodu zwiększa stężenie witamin i przeciwutleniaczy we krwi. Codzienna porcja słodyczy pomaga zachować zdrowie i dobre samopoczucie.
Dnia 27 czerwca obchodzony jest Światowy Dzień Walki z Cukrzycą. Nawet jeśli temat cukrzycy Ciebie nie dotyczy, chcę żebyś wiedział, że w każdej chwili może zacząć dotyczyć Ciebie lub Twoich bliskich. W artykule opisałem relacje pomiędzy miodem a cukrzycą.
Kamica nerkowa to choroba cywilizacyjna. Sprawdź które produkty pszczele działają zwalczająco na kamienie nerkowe.
Poznaj dobroczynny wpływ apitereapii na Twój układ moczowy.
Często słyszę pytanie "który miód jest najlepszy"? Naturalny miód ma niezliczone właściwości lecznicze, ale którykolwiek smak miodu wybierzesz, musisz pamięcać o dwóch ważnych zaadach. Ten artykuł pomoże Ci odpowiedzieć na pytanie o najlepszy dla Ciebie miód.
"Propolis taki skuteczny w walce z wirusami... a jeśłi jestem uczulony na propolis?"
Uczulenie na propolis nie przekreśla korzystania z innych produktów pasiecznych, nie przekreśla innych elementów apiterapii. Sprawdź jakie jeszcze produkty pszczele wzmacniają odporność i pomagają w walce z wirusami.
Uniwersytet Harvarda przeprowadził badania nad oddziaływaniem propolisu na wirus SARS-CoV-2. Celem było określenie zdolności propolisu do zwalczania infekcji COVID-19. Sprawdź wyniki testowania propolisu na osobach hospitalizowanych, ze zdiagnozowaną i ciężką infekcją SARS-CoV-2
Mamy dla Ciebie naturalny sposób na ziększenie sił i energii w życiu codziennym.
Dlaczego miód dodaje energii? Kiedy i z czym warto jeść miód? Sprawdź jak miód naturalnie dopinguje organizm człowieka. Jeśli nie masz pomysłów z czym jeść miód, znajdziesz kilka prostych, codziennych sposobów włączenia miodu do swojej diety.
Zastanawia Cię jak pszczoły zimują? Hmmm… Czy pszczoły zasypiają na zimę? Co jedzą pszczoły w zimie, gdy nie kwitną kwiaty? Czym są karmione, skoro zabieramy im miód?
Publikujemy krótki, przyjemny i treściwy artykuł o tym, jak pszczoły zimują.
To chyba najbardziej elektryzujący temat, więc od razu przejdę do rzeczy!
W skali światowej rynek fałszowanego miodu jest wyżej wyceniany niż rynek handlu heroiną!
Tak, to prawda! Zresztą zastanów się!
Przestępstwo jest łatwe do przeprowadzenia i możliwe na wiele sposobów, od dokarmiania pszczół różnymi słodkościami, przez mieszanie miodu pszczelego z inwertem, melasą, syropem glukozowo-fruktozowym, czy skrobią, po produkcję "miodu" bez udziału pszczół... Do tego potencjalne kary są wielokrotnie niższe niż za przestępstwa narkotykowe, a rynek zbytu stale rośnie!
Właśnie dlatego, w skali światowej 75% wszystkich przebadanych próbek miodów ujawniło fałszerstwo.
Mam nadzieję, że zainteresowałeś się dostatecznie, by zapoznać się z całym materiałem.
Chętnie też odpowiem na Twoje dodatkowe pytania, jeśli tylko zechcesz mi je zadać przez kontakt na naszym sklepie.
Witaj Miodożerco!
MIÓD NIE LECZY!
No i co znowu za głupoty ten nieszczęsny Truteń opowiada? Jak nie leczy? Przez setki lat ludzie się nim leczyli, a ten sobie jakieś dyrdymały powymyślał…
I racja!
Jednak ilu znasz ludzi, którzy zachorowali, zjedli słoik lub dwa miodu i wyzdrowieli? Ja nie znam ich zbyt wielu.
Znam jednak bardzo dużo osób, które jedzą miód z mniejszą lub większą regularnością i zwyczajnie rzadziej chorują. Powiem więcej. Rozmawiając z nimi wyraźnie dostrzegam proporcjonalną zależność pomiędzy systematycznością w jedzeniu miodu, a częstotliwością chorób i intensywnością ich przebiegu.
Mówiąc krótko: im bardziej regularnie będziesz jeść produkty ulowe, w tym miód, tym częściej będziesz znał lekarza tylko ze słyszenia.
Jak to zrobić?
Wyjaśniam w dalszej części artykułu, miłej lektury!