A właściwie czym jest miód? 0

Gdy napisałem ten tytuł, przyszła mi na myśl definicja pojęcia „Koń” autorstwa ks. Benedykta Chmielowskiego z XVIII w: Koń, jaki jest, każdy widzi”

A jednak. Czy zastanawiałeś się kiedykolwiek czym dokładnie jest miód?

 

Rodzaje miodów

Rodzajowo miody dzielimy na dwie grupy: 

 

Miody Spadziowe

powstają ze spadzi, czyli nadmiaru cukrów wydzielanych przez odpowiednie gruczoły na ciele mszyc. Cukry te pochodzą z roślin, którymi mszyce się odżywiają: liści, co daje spadź liściastą, oraz igieł - spadź iglastą.
Organizm mszycy nie jest zdolny przyswoić tak dużych ilości cukrów, więc je wypaca, a pszczoły korzystają z tego źródła pokarmu.
Za najcenniejszą uważa się spadź jodłową, a wyróżnia się jeszcze spadź modrzewiową i świerkową, zwaną inaczej cementową lub kamienną.

 

Miody nektarowe

Znacznie liczniejsza grupa. Należą do nich miody rodzajowe, których nazwy biorą się od głównego źródła nektaru, np. rzepakowy, lipowy, gryczany.
Każdy rodzaj miodu ma określone normy zaprószeń pyłkowych - minimalna ilość pyłków danej rośliny, aby miód mógł być nazwany właśnie tak jak gatunek rośliny.

 


 

Czy to oznacza, że miód gryczany pochodzi wyłącznie z nektaru gryki?

Oczywiście nie. Norma mówi, że aby miód został uznany za gryczany, zawartość pyłków gryki musi stanowić co najmniej 45% ze wszystkich pyłków znalezionych w badanej próbce.

 

Ale miód to nie tylko cukry z nektarów roślin

Miód pszczeli posiada w swym składzie ponad 180 substancji, które wpływają na właściwości odżywcze i zdrowotne miodu, a także na jego wygląd i smak.

Miód to w większości węglowodany (cukry). Stanowią one ok. 80% suchej masy. Woda to ok. 18%, w zależności od gatunku. Pozostałe składniki mieszczą się w przedziale 3 % suchej masy miodu i są jego najcenniejszymi składnikami. To w tej grupie znajdziemy witaminy, enzymy pochodzące z roślin i od pszczół, kwasy organiczne, aminokwasy - w miodzie wyróżniamy ich 26 rodzajów.

Właśnie te składniki są najłatwiejsze do zniszczenia, jeśli miód był rozgrzewany (rekrystalizowany). Od tych 3% składników zależy czy miód spełni swoje zadania zdrowotne. Wydaje się to mała ilość w porównaniu do zawartości węglowodanów, ale z pewnością jest to ilość skuteczna w walce z chorobami i codziennymi dolegliwościami.

Już dziś odwiedź nasz sklep pachniczowka.pl i ciesz się miodami przekładanymi „na zimno”, czyli bez rozgrzewania i bez utraty tych najcenniejszych, naturalnych wartości odżywczych.

 

Pozdrawiam słodko
Truteń Adrian

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl