Pyłek pszczeli (pyłek kwiatowy)
Opis
Co to jest, ten cały pyłek pszczeli?
Pyłek pszczeli, nazywany również obnóżem pyłkowym lub pyłkiem kwiatowym, to produkt roślinny skrywający szeroki wachlarz substancji o pozytywnym wpływie na Twoje zdrowie. Skład pyłku zależy od warunków klimatycznych oraz od rodzaju podłoża i gatunku roślin, z których został zebrany.
W wielkim uproszczeniu, to kapsułka ze zbiorem składników niezbędnych do zainicjowania "nowego Życia”.
Jest tam wszystko, co jest niezbędne do życia! I tyle, albo aż tyle!
Jak powstaje pyłek?
Opowiem...
Pszczoła zbierając nektar zbiera też trochę pyłku dla siebie i swojej pszczelej rodziny, właśnie jako źródło witamin i składników odżywczych.
Pojedyncze ziarna pyłku kwiatowego zlepia w kuleczki (widoczne na zdjęciu) i w specjalnym koszyczku pyłkowym przynosi do ula.
I tu zaczyna się moja rola!
Siedzę bowiem na stołeczku obok wylotka (mała dziurka w ścianie ula, którą wchodzą pszczoły) i gdy tylko pszczoła wyląduje, łapię ją za skrzydełka, zdejmuję kuleczki z nóżek i wypuszczam po następną porcję pyłku J
Co zawiera pyłek pszczeli?
- białko w ilości około 23%, z czego blisko 11% stanowią aminokwasy egzogenne, czyli substancje, bez których organizm ludzki nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować
- cukry proste i złożone (około 31%) w tym glukoza i fruktoza oraz arginina, która odgrywa znaczącą rolę w profilaktyce i leczeniu choroby wieńcowej
- tłuszcze (1 - 10%), takie jak niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które usprawnią pracę Twojego układu sercowo-naczyniowego oraz pomogą zapobiegać otyłości i cukrzycy
- witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A,D,E), jak i te rozpuszczalne w wodzie ( B1, B2, B6, C, kwas pantotenowy, kwas nikotynowy, kwas foliowy, biotyna)
- makroelementy, takie jak: wapń, fosfor, magnez, sód, potas oraz mikroelementy, czyli żelazo, cynk, mangan, miedź, krzem, selen
Pyłek zawiera również inne substancje odżywcze i aktywne biologicznie, enzymy, hormony
Właściwości zdrowotne pyłku pszczelego
Kuracja pyłkiem kwiatowym poprawia samopoczucie, podnosi kondycję i wzmacnia odporność organizmu.
Ze względu na swój skład nazywany jest „bombą witaminową”. dzięki czemu znajduje szczególne zastosowanie w rekonwalescencji, przy braku apetytu, awitaminozie, schorzeniach układu pokarmowego i wątroby. Od lat pyłek kwiatowy z powodzeniem stosowany jest przy przeroście gruczołu krokowego. Kuracja pyłkowa poprawia samopoczucie, podnosi kondycję i wzmaga odporność organizmu.
Jest skarbnicą związków biologicznie czynnych – zawiera ich ok. 250 rodzajów. Zawiera duże ilości aminokwasów, witamin, mikro- oraz makroelementów, w tym tych bardzo rzadkich, a także sporo enzymów, fitosteroli i przeciwutleniaczy.
Pyłek działa odtruwająco i wzmacnia organizm człowieka. Zmniejsza lub całkowicie eliminuje szkodliwe oddziaływanie wielu czynników chemicznych na organizm człowieka. Pomaga w walce z anemią, a także przyczynia się do spadku wagi u osób otyłych. Chroni wątrobę przed zatruciem substancjami toksycznymi, ułatwia jej regenerację. Pozytywnie wpływa na układ krwionośny, pomaga zapobiegać miażdżycy. Wykazuje właściwości antydepresyjne, antyalergiczne i antybiotyczne. Zmniejsza nerwowość i rozdrażnienie. Wspomaga leczenie depresji, zwiększa koncentrację.
Dodatkowo wyciąg z pyłku kwiatowego ma silne działanie przeciwbakteryjne. Wyciągi z pyłku zwiększają wydzielanie insuliny, a to oznacza, że spożywany przez chorych na cukrzycę pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Polecany jest także w stanach zapalnych gardła, zwłaszcza
w połączeniu z propolisem.
Profilaktyczne przyjmowanie pyłku zapobiega przeziębieniom i grypie, a w przypadku zachorowania, skraca czas leczenia i łagodzi przebieg infekcji. Ważną informacją dla mężczyzn jest to, że pyłek wpływa na cofanie się zmian zapalnych i przerostowych w gruczole krokowym.
Jak spożywać pyłek pszczeli?
Pyłek przygotujesz do spożycia poprzez namaczanie go w ciepłej wodzie. Ziarna pyłku puchną, a po upływie 2-3 godzin pękają i uwalniają składniki odżywcze. Możesz go spożywać z różnymi produktami spożywczymi np. z jogurtem, twarogiem.
Popularna i prosta metoda na spożywanie pyłku pszczelego:
Wieczorem, w niecałej szklance przegotowanej i przestudzonej wodzie, umieść jedną łyżkę miodu i nieco ponad jedną łyżeczkę pyłku. Pozostaw na noc. Rano zaś możesz dodać cytrynę jako dodatkowe źródło wit.C i poprawę smaku. Wypij miksturę jeszcze przed śniadaniem.
PAMIĘTAJ:
W suplementacji pyłku istotne są przerwy w kuracji. Zaleca się stosowanie pyłku od 1 do 3 miesięcy, a następnie 1 miesiąc przerwy. Pozwala to wyeliminować ryzyko doprowadzenia do alergii na pyłek kwiatowy, nabytej w skutek zbyt intensywnej suplementacji produktem.
Sprawdź też pierzgę, jako alternatywę dla pyłku kwiatowego, która jest antyuczuleniowa pyłkowo.
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
WAŻNE:
Każda paczka jest ubezpieczona. W obecności kuriera otwórz przesyłkę. Jeśli produkty są uszkodzone, spisz razem z kurierem protokół szkody z datą doręczenia przesyłki.
Ubezpieczona paczka
14 dni na zwrot
Darmowa dostawa od 280zł
Katarynka
Produkt zgodny z zamieszczonym zdjęciem. Ładnie pachnie, stosujemy tak jak w opisie na stronie. Mój dorosły już syn ma lekki katar alergiczny, pomagały mu tableki z cetyryzyną dichlorowodorku. Tabletki się skończyły, dostał pyłek i poprawa była już w pierwszym dniu, od tygodnia nie bierze tabletek a katar mu nie dokucza. Mamy nadzieję, że tak już zostanie :)
Piotr Held
Żałuje ze wcześniej nie wiedziałem o tym pyłku ,zapewne nie musiałbym stosować tylu tabletek i obciążać swój żołądek . Jestem w trakcie kuracji pyłkiem od dwóch tygodni i moje samopoczucie jest coraz to lepsze . Polecam każdemu .